Är detta verkligen barnfilmer?

Hej, kommer ni ihåg de här klassiska filmerna från Astrid Lindgren? Jag gillade de här filmerna när jag var liten, jag hade Bröderna Lejonhjärta på LP-skiva, bok och film. Mio min Mio hade jag också på film tror jag, sak samma.

Jag minns att jag såg Bröderna Lejonhjärta i mellanstadiet i skolan när vi skulle se på film, och scenen i Törnrosdalen när Tengil står samlad med alla sina soldater och befolkningen står runt var så läskig! En i min klass började gråta så hektiskt så jag vet inte om vi ens såg klart, nu idag kan jag inte förstå varför vi ens skulle se på den filmen. Än idag tycker jag att den är sjukt läskig, även fast jag är vuxen. Jag gillar inte vissa scener i den, speciellt den scenen när Skorpan är i grottan och Fjalar gnäggar när ena soldaten kommer tillbaka och går längre in i mörkret. Det är ingen speciell scen men jag klarar inte av den just för mörkret och att man till slut inte ser honom där utan bara hör hans steg.

Det är samma med Mio min Mio, jag klarar scenerna i början innan de rider över till andra sidan. Men när de kommer fram till Kato's borg och ska rädda den där gubben i berget, även här i en grotta så klarar jag inte längre. Jag vet inte vad det är som gör det, men jag får sån panik resten av filmen. Sen när de är i borgen och Mio faller, när Kato tar tag i Mios hand och lyfter upp honom då vill jag nästan blunda när jag ser paniken i Mios ögon.

Alltså, jag är säkert jättelarvig för det gäller ju barnfilmer men om jag hade barn så hade mina barn fått sett dessa i högstadiet! Jag tycker inte att det är barnfilmer, inte alls. Men då kommer min fråga: Hur känner ni kring dessa filmer? Tycker ni att det är rimliga barnfilmer? Och i vilken ålder är det rimligt att se dessa?

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229